mandag den 20. februar 2017

Spørgsmål om vægtkontrol

Er du lige som mig, og de fleste... interesseret i hvordan du kan få styr på din vægt?


Jeg søger rundt om på nettet omkring dette emne, og finder mange forskellige bud på det.
Da jeg ikke er ekspert indenfor dette område, men forbruger som så mange andre... kan det være rart med et lille overblik, der kan give lidt mening.

Har sammensat lidt af det i dette blog indlæg:

**********************************************************************************

Betydningen af protein ved vægtkontrol


Det første, som mange mennesker tænker på når vi taler om protein er, at det øger muskelmassen. Men vidste du, at tilstrækkeligt indtag af protein er vigtig både ved vægtkontrol og vægtreduktion?



Hvorfor?

  • Protein gør, at du føler dig mæt over længere tid og forhindrer følelsen af sult. Derfor er det lettere at følge en diæt. Madportionerne kan gøres mindre, og du får ikke så let trang til søde sager.
  • Du bør få proteiner fra alle måltider for at støtte et vægtprogram. Hold dig til en normal måltidtidsplan for at regulere stoffskiftet og undgå følelsen af sult.
  • Protein øger forbrændingen efter måltidet og dermed øges energiforbruget.
  • Protein sparer muskelvæv og muskelmasse under et vægtab, fordi energien tages fra fedtvævet og ikke fra muskelvævet. Hvis du under en diæt mister for meget muskelmasse, vil du føle dig slap og efter diæten vil der være risiko for yo-yo effekt.
  • Muskler forbrænder megen energi i vores krop. Jo flere muskler vi har, desto mere energi forbrænder kroppen.


Stofskiftet – kort fortalt


Det kan være svært at forstå betydningen af kroppens ’stofskifte’ – ikke desto mindre er det vigtigt at kende til den, idet der findes mange misvisende teorier.


Stofskiftet er overordnet set alle de kemiske processer og reaktioner, der finder sted i kroppens celler. Disse reaktioner er essentielle for vores cellers overlevelse.Stofskiftet styres af hormoner, som produceres i vores skjoldbruskkirtel, som sidder på forsiden af halsen. Stofskiftet regulerer overordnet vores helbred, ældningsprocesser, kalorieforbrænding og kropsvægt.     Det er vigtigt at vide, at der tales om stofskiftet i to forskellige sammenhænge:
  1. Stofskiftehormoner, når der er noget galt med stofskiftet, f.eks. ved for højt og for lavt stofskifte.
     
  2. Stofskiftet som kroppens samlede forbrænding af energi, som kan inddeles i følgende tre forbrændingsformer:
  • Basal forbrænding, dvs. den form for forbrænding der finder sted når kroppen er i fuldstændig hvile. Denne form for forbrænding kaldes ofte også tomgangsforbrænding.
  • Fødeinduceret termogenese, dvs. den form for forbrænding som kroppen bruger i forbindelse med indtagelse af et måltid.
  • Fysisk aktivitet, dvs. den form for forbrænding, der finder sted når kroppen yder et stykke fysisk arbejde.


*********************************************************************************

Jeg er ikke blevet så klog på det helt endnu... så må nok lede lidt videre omkring det.

Indtil nu, ser det ud til, at det jeg gør lige nu, virker!

Har suppleret min kost med et plantebaseret protein, og det giver mig den mædthed jeg behøver, samt synes også der sker noget på vægtten. Dyrker både noget yoga og kore øvelser, der både gør mig smigdiger og stærkere... så det hjælper vist også på regnskabet.

Indtil næste gang... kan du have en fantastisk dag :-D 

Kh. Anny Overby



Ingen kommentarer: